De Habanero peper en andere soorten.
Reeds jaren is HGS gericht op het kweken van peperplanten.
Hierbij gebruiken we verschillende systemen en opstellingen.
Aquaponics is één daarvan en in combinatie met pepers bleek dit al snel een gouden huwelijk.
In de video nemen we een Habanero Super Yellow onder de loep.
Naast deze peperplant, hebben we ook tal van andere soorten een ’try-out’ gegeven:
Adjuma óf Aji umba
Habanero’s; yellow, red, peach, devil, mustard, lemon
Jay’s Ghost
Blue Ghost
Spaanse rode, gele chili
Piquillo
Pepperdew
Jalapeño
Trinidad moruga scorpion; yellow, red
Datil
Thai little red
Aji mango
Anaheim
Little 11
Fatalii; chocolate, red
Lemon drop
Madame Jeanette
Bonda ma Jaques
Arribibi Gusano
Sucette de Provence
Thunder Mountain Longhorn
Bahamian Goat
Bhut Jolokia Chocolate
Aji Habanero
Carolina Reaper
Naga Viper
Het succes achter pepers kweken op aquaponics.
Aquaponics is een begrip geworden in Nederland.
Het is bekend dat tomaten en komkommers het zeer goed doen op AP.
Ook wij zijn het systeem begonnen met o.a. deze planten. Vooral tomaten.
Door uitbreiding hebben we ook verschillende kruiden en ‘winter groenten’ met succes kunnen toepassen.
En toen kwam daar een chili-peper ‘uit de keuken’ waarvan we de zaden op ontkieming hebben gezet.
De stekjes van de Jalapeno en Spaanse rode chili in het voorjaar overgezet in de growbeds (groeibakken).
De Spaanse chili bleek een mega succes en kon ruim over de 500 pods produceren!! (pods zijn de vruchten)
De Jalapeno plant presteerde eveneens goed, weliswaar minder pods maar deze plant heeft 7 jaar lang gedraaid!
Hoe dit allemaal mogelijk is geworden? Een aantal belangrijke en invloedrijke punten:
Over het algemeen geschiedt aquaponics ‘in-doors’. Dit kan binnenshuis of in een schuur, een serre of in een tuinkas. Dat heeft te maken met het feit dat het water van het AP systeem ‘beschermd’ moet worden van buitenaf. Regenwater en meekomend ‘stof’ zorgen voor een onbalans in de zuurtegraad en voedingstoffen.
Een tuinkas of greenhouse biedt deze bescherming en zorgt daarnaast ook voor een hogere temperatuur.
Voor de juiste voedingstoffen en zuurtegraad voegen we manueel ruwe grondstoffen toe aan het systeem.
Dit gebeurd veelal in de winter en in het voorjaar, wanneer de jonge stekjes ingezet worden.